Afdrukken van de foto

Als de foto’s helemaal naar je zin zijn, wordt het tijd om ze af te drukken. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor. Zelf printen natuurlijk, maar een afdrukservice is meestal de beste keuze. Wat is de optimale verhouding voor het afdrukken en wat zijn de voordelen van online printen? In dit hoofdstuk van de digitale workshop wordt het besproken.

Tot hoe groot kan je gaan?

Er zijn gelukkig steeds meer afdrukcentrales of printshops waar je jouw bestand naar toe kan sturen om de beelden uit te printen. Maar je moet eerst goed weten welk formaat je wilt. Vanaf 1 megapixels kan je al een goede afdruk hebben op 9 x 13 cm, heb je een camera van 2 megapixels dan kan je een haarscherp beeld krijgen op het formaat van 10 x 15 cm. Dat is misschien niet zo heel groot, maar je zit dan toch al op het formaat van verreweg de meest gebruikte afdrukgrootte. Wil je echt groter gaan (15 x 20 cm) dan heb je een camera nodig van minimaal 5 megapixels. Dit is tegenwoordig heel gewoon.

De optimale verhouding

In de traditionele fotografie worden beelden gemaakt én afgedrukt in de verhouding 3:2. Maar digitale camera’s maken foto’s in een verhouding van 4:3, terwijl de meeste Online Print Services afdrukken maken in de traditionele verhouding. De meeste afdrukcentrales snijden daarom jouw foto af. Op die manier verdwijnen er delen van het beeld die je juist zo leuk vond! Om dat te vermijden bepaal je het best op voorhand zelf de verhouding. Heb je bijvoorbeeld een camera met 2,8 megapixels, dan kan je een 9 x 13 print maken in de resolutie 2048 x 1536 pixels. Maar om de verhouding van 3:2 te respecteren (en zo niets van je beeld te verliezen) maak je de opname in een resolutie van 2048 x 1368 pixels.

Het voordeel van on-line printing

Wanneer je thuis foto’s afdrukt, dan kom je er al vlug achter dat dit een kostbare zaak kan worden. De inktpatronen zijn behoorlijk duur en bovendien gaat er heel wat van je kostbare tijd in zitten. Gelukkig kan je via internet jouw favoriete foto’s doorsturen, waarna de printshop ze op fotopapier voor je afdrukt. Is de internetverbinding te traag om je foto’s door te sturen, dan kan je ze ook op cd-rom zetten. Veel afdrukservices bezorgen je gebruiksvriendelijke software waarmee je jouw beelden van je harde schijf naar de computer van de afdrukcentrale kan sturen. Doorsturen via e-mail in de vorm van bijlagen is niet aan te raden omdat je dan erg beperkt wordt door de grootte van je bestanden.

De kwaliteit

On line afdrukcentrales leveren vrijwel zonder uitzondering goede prints af op echt fotopapier. Natuurlijk zit er een verschil in prijs tussen al deze centrales. Vergelijk daarom eerst zorgvuldig en doe misschien eerst wat testen. Het grote verschil zit hem eigenlijk bij de slecht belichte foto’s: de ene afdrukcentrale treedt wel corrigerend op, de andere niet of minder. Ook wat de afdrukverhouding betreft, is niet iedereen even consequent. Let ook op de wijze hoe jij je foto’s terugkrijgt: met de post, moet je ze zelf afhalen en wat wordt er allemaal aan extra kosten gerekend.