Belichting

Belichting is één van de belangrijkste aspecten van een goede foto. Hier vindt u enkele tips voor goede belichting. Flitslicht, scherptediepte, bewegende voorwerpen fotograferen, het komt allemaal aan de orde.

Schrijven met licht

Het woord fotografie is eigenlijk afgeleid van de woorden licht en schrijven: bij iedere foto die je neemt, schrijf je dus als het ware met licht. Meer nog dan de keuze van je onderwerp is licht de belangrijkste factor bij het fotograferen. Een goede belichting geeft immers het beste de sfeer weer die je op het moment van de opname ervaart. Gelukkig zijn de meeste camera’s uitgerust met een automatische lichtmeter die de juiste informatie doorgeeft aan de processor in je digitale camera. Deze processor geeft de instructies over het licht door aan de sluiter en het diafragma. Het is het samenspel van deze twee dat voor de ideale belichting van je foto zorgt. De sluiter bepaalt de tijd dat het licht binnenvalt en het diafragma regelt de hoeveelheid licht.

Spelen met licht

Naast het ‘schrijven’ met licht kan je er ook mee spelen. Dit kan je doen als je net dat ene speciale effect wil bereiken of wanneer de omstandigheden je ertoe dwingen. Om met licht te kunnen spelen, is het echter noodzakelijk dat je een camera hebt waarbij de sluitersnelheid en/of het diafragma ook handmatig instelbaar zijn.

Snel bewegende voorwerpen

Snel bewegende voorwerpen kan je toch vastleggen met een gekozen sluitersnelheid vanaf 1/125 tot 1/1000 seconde. De beweging wordt dan als het ware bevroren in het beeld. De meeste camera’s waarbij je de snelheden kan instellen, hebben een schaal van 1,1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500 en zelfs tot 1/1000 seconden.

Scherptediepte

Het diafragma (of de lensopening) bepaalt naast de hoeveelheid binnengelaten licht ook de scherptediepte. Wanneer je een foto wil maken waarbij slechts een beperkt deel scherp moet zijn, kies je voor een diafragma met een kleine scherptediepte, bijvoorbeeld 2.8 of 4. Wil je in het beeld zoveel mogelijk scherp krijgen, zowel in de voorgrond als in de achtergrond, dan kies je voor een kleiner diafragma (11 of 22). De scherptediepte wordt daardoor groter. (De meeste camera’s hebben een diafragmaschaal van 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 en 22).

Flitslicht

Soms is het aanwezige natuurlijke of kunstlicht onvoldoende om een goede foto te kunnen maken en dan heb je vanzelfsprekend een flitser nodig. De flitser geeft (ook na automatische lichtmeting) juist voldoende licht voor de ideaal belichte foto. Hou er echter wel rekening mee dat de sfeer van de foto kan veranderen. Zo krijgt bijvoorbeeld een romantisch etentje bij kaarslicht bij een geflitste foto een wat ‘plattere’ sfeer. Om dat te vermijden kan je een flitser gebruiken als invulflits, ook overdag. Het natuurlijke licht wordt er niet door overheerst en hinderlijke schaduwpartijen worden opgevuld. Zo is in het geval van het romantisch etentje het invullicht van de flitser voldoende om je foto te maken en dit zonder dat het kaarslichteffect verdwijnt. Sommige camera’s zijn overigens uitgerust met een rear-curtain flitslicht: de flitser komt daarbij pas in werking aan het eind van een lange belichtingstijd (bijvoorbeeld van 1/8 tot 1 of 2 seconden). Hierdoor ontstaat er, zeker wanneer je voorbijgaande mensen fotografeert, een bewegingseffect in de foto. Het principe is simpel: het rear-curtain flitslicht onderbreekt abrupt de vervaging van de beweging waardoor het centrale onderwerp toch nog scherpe contouren krijgt en dit terwijl de achtergrond bewogen blijft.

Zoveel je maar wil

Het grote voordeel van een digitale camera is dat je onbeperkt beelden kan maken. Je hebt immers onmiddellijk de mogelijkheid om de foto te bekijken en je kan meteen een keuze maken. Bovendien kan je naar hartelust oefenen met verschillende sluitersnelheden of diafragma’s en met de flitser. Daarnaast geven de huidige camera’s de fotograaf steeds meer mogelijkheden. Het betekent wel dat in- en uitzoomen, het lichtmeten en het flitsen energie vragen. Panasonic Batteries heeft een bijzonder uitgebreid gamma batterijen dat voor ieder type camera een specifieke oplossing biedt. De belichting van uw foto aanpassen? Ondanks de juiste instellingen kan een foto toch tegenvallen. Dan is het handig om naderhand de belichting te kunnen aanpassen met een fotoprogramma, bijvoorbeeld Picasa. Picasa is gratis foto software waarmee je de kleuren en belichting van foto’s kan bijstellen, foto’s kan bijsnijden, scherper maken, in een webalbum kan weergeven, tot poster verwerken, op een CD of DVD branden en nog veel meer.