Tegenlicht

Het is een wijdverbreid misverstand dat je niet tegen de zon in moet fotograferen. Je kunt op deze manier juist prachtige opnames maken, en niet alleen van zonsondergangen. Wel moet je aan een paar zaken denken.

Gevaar

Pas echter wel op met het fotograferen van de zon zelf, zeker als je met een telelens werkt. Zowel je beeldsensor als je ogen kunnen hierdoor schade oplopen. Daarnaast is de suggestie van de zon vaak mooier dan de zon zelf. Dus liever de zon die bijna achter een wolk of boom wegkruipt dan de volle zon die een spierwitte vlek op de foto oplevert.

Contrasten

Voordeel van het fotograferen tegen de zon in, is dat je een hoger contrast krijgt. Dus zeker geen grauwe plaatjes die een hete dag aan het strand nogal eens wil opleveren. Dit contrast komt het mooiste uit wanneer je de foto later omzet in zwartwit.

Belichting

Als je de belichting vast kunt zetten op je onderwerp, dan geeft dat het mooiste resultaat. Toch zul je de resultaten even op je schermpje terug moeten kijken om eventueel nog opnames met andere belichting te kiezen. Meestal zie je dat een tegenlichtfoto heel veel licht in zich heeft. De lichtmeter springt hier op in door de sluitertijd te verkorten, met als gevolg hele donkere foto’s. Bij veel licht moet je daarom vaak handmatig overbelichten, wannneer je wilt dat je onderwerp niet volledig zwart word. Ook kun je het onderwerp oplichten door de flits te gebruiken.